Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Czekoladowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łatwe, przyjemne w wykonaniu, smaczne ciasto mocno czekoladowe z dodatkiem jabłek - idealne na każdą okazję. . .

Czekoladowe z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe z jabłkami

 

  • 1 kg jabłek
  • opakowanie cukru cynamonowego
  • garść orzechów włoskich lub laskowych
  • garść rodzynek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g cukru ( lub 200 kto woli mniej słodsze )
  • 300 g mąki
  • 200 g czekolady ( mleczna i gorzka )
  • 250 g masła
  • 4 jaja

Sposób przygotowania:

Czekoladowe z jabłkami
Jabłka obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę ( troszkę grubszą ). Wrzucamy do miski pokrojone jabłka i dodajemy do nich opakowanie cukru cynamonowego. dodajemy orzechy i rodzynki. Wsypujemy łyżkę płaską mąki. Mieszamy wszystko. Odstawiamy na bok. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy czekolady połamane w kawałki - mieszamy kilkanaście sekund i zdejmujemy z ognia - i dopiero teraz po zdjęciu mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Do czekoladowej masy dodajemy cukier, jaja - miksujemy. Dodajemy następnie małymi porcjami przesiany prioszek do pieczenia i mąkę i mieszamy na najmniejszych obrotach do połączenia się składników. Na koniec dodajemy jabłka wraz z rodzynkami i orzechami. Mieszamy wszystko łyżką. Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto . Piekarnik nagrzany powinien być do 180 stopni, ciasto pieczemy ok. 60 - 70 minut, - najlepiej do suchego patyczka. Polewamy polewą czekoladową. Smacznego.
Czekoladowe z jabłkami
Etap 1 - roztapiamy masłko na małym ogniu
Czekoladowe z jabłkami
Etap 2 - roztopione masło z czekoladami.
Czekoladowe z jabłkami
Etap 3 - małymi porcjami dodajey mąkę i miksujemy na wolnych obrotach
Czekoladowe z jabłkami
Etap 4 gotowe wymieszane ze wszystkimi składnikami coasto przelewamy do tortownicy