Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Czekoladowe z jabłkiem, bez jaj i mleka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo wilgotne, czekoladowe i niezwykłe ciasto bez dodatku jaj i mleka. Proste i dość szybkie w wykonaniu. Można dodać dowolne owoce.

Czekoladowe z jabłkiem, bez jaj i mleka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe z jabłkiem, bez jaj i mleka

 

  • mąka pszenna - 3 szklanki (szkl. o poj. 250ml),
  • cukier - 2 szklanki,
  • kakao naturalne - 0,5 szklanki,
  • olej - 0,75 szklanki,
  • gorąca, woda - 2 szklanki,
  • ocet - 2 łyżki,
  • kawa rozpuszczalna - łyżka,
  • cukier wanilinowy - 8g,
  • sól - łyżeczka,
  • soda - 2 łyżeczki,
  • dojrzały banan,
  • jabłka, winne - dałam 4 nieduże, można dodać więcej,
  • cukier do posypania jabłek - ok 3 łyżeczki.
  • papier do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Czekoladowe z jabłkiem, bez jaj i mleka
Podobnie jak w przypadku muffinek, będziemy dzielić składniki na suche i mokre. Do jednej, dużej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, cukry, kakao, sól i sodę. Do drugiej miski wlewamy rozpuszczoną w przegotowanej, bardzo gorącej wodzie kawę, dodajemy olej i ocet, mieszamy. Składniki mokre, wlewamy do składników suchych i dokładnie mieszamy (można dodać bakalie). Dodajemy rozgniecionego widelcem banana i mieszamy. Masę przelewamy do dużej, wyłożonej papierem do pieczenia blachy (40cmx20cm). Na wierch układamy pokrojone jabłka, które posypujemy cukrem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut, do suchego patyczka.
Czekoladowe z jabłkiem, bez jaj i mleka
W jednej misce łączymy składniki mokre, w drugiej suche
Czekoladowe z jabłkiem, bez jaj i mleka
Suche składniki dokładnie mieszamy. Mąkę można wcześniej przesiać
Czekoladowe z jabłkiem, bez jaj i mleka
Powstałą z połączenia masę przelewamy do formy wyłożonej papierem
Czekoladowe z jabłkiem, bez jaj i mleka
Wierzch wykładamy posypanymi cukrem jabłkami i pieczemy w 180 stopniach