jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Czekoladowiec na waflu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Ciasto łączy w sobie słodkość delicji z intensywną masą czekoladową. Dodatkowo orzechowa, chrupka beza sprawia, ze ciasto nie ma sobie równych.

Czekoladowiec na waflu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowiec na waflu

 

  • Blaszka 24x36cm

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa czekoladowa:
  • 3 jajka,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1,5 kostka masła,
  • 2 czekolady gorzkie,
  • 4 łyżki mleka,
  • Alkohol do smaku
  • Beza orzechowa na andrucie:
  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 25 dag orzechów włoskich,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • Wafel (andrut)

 

  • Dodatkowo :
  • delicje (u mnie wyszło 24 sztuki),
  • polewa czekoladowa,
  • kokos do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowiec na waflu
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy stopniowo cukier. Jeśli się już dobrze rozpuścił dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dokładamy mąkę, kakao oraz proszek. Delikatnie mieszamy całość. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min.

MASA CZEKOLADOWA: Czekoladę rozpuszczamy w mleku. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Masło ucieramy na puch stopniowo dodając przestudzoną masę jajeczną. Na koniec wlewamy rozpuszczona czekoladę. Dokładamy alkohol do smaku.

BEZA: Blaszkę wykładamy andrutem. Orzechy ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy, mieszamy z mąką i bułką. Białka ubijamy na sztywno, dokładamy stopniowo cukier. Do puszystej masy dokładamy wymieszane sypkie składniki i całość delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na andruta i pieczemy razem około 25 minut. Około 10 minut w 180°C, a później dosuszmy bezę w niższej temperaturze. Przełożenie: Biszkopt czekoladowy, połowa masy, delicje, połowa masy, beza orzechowa ułożona andrutem ku górze, polewa czekoladowa, kokos
Czekoladowiec na waflu
Przygotowana bezę wykładamy na wafel. Pieczemy