anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Czekoladowiec serowo-budyniowy

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Polecam, ciasto jest pyszne.

Czekoladowiec serowo-budyniowy

Składniki:

Czekoladowiec serowo-budyniowy

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka czekolady w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa budyniowa ciemna:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie czekoladowe z cukrem
  • 1 łyżka masła

 

  • Masa budyniowa jasna:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 1 łyżka masła

 

  • Masa serowa:
  • 60 dkg twarogu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1/4 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Czekoladowiec serowo-budyniowy
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z szczyptą soli(białka powinny być zimne, wtedy lepiej się ubiją).Dodać cukier wymieszany z cukrem waniliowym,dalej ubijać,następnie dodać żółtka ,chwilę ubijać. Pod koniec dodać proszek do pieczenia wymieszany z mąką,czekoladą i kakao,delikatnie wymieszać,5-6 łyżek ciasta kilka ciasta zostawić,resztę wlać do blaszki. Piec w 180 st C 35-40 min,w blaszce o wymiarach 28x24 cm. Upieczone ciasto przekroić na pół,układać łyżką łatki z gorącego ugotowanego sera i budyniu czekoladowego,na przemian. Przykryć drugim ciastem,w woreczek foliowy włożyć ciemne ciasto,ściąć rożek i z ukosa wycisnąć sobie dowolne wzorki,następnie tak samo zrobić z budyniem waniliowym.Zapiec wszystko 15 min w 200 st C. Wykonanie masy serowej: Ser przekręcić przez maszynkę razem z masłem ,dodać cukier waniliowy,cukier i żółtka. Wszystko dokładnie utrzeć mikserem(widełkami do piany) Pianę ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać do masy serowej,postawić na kuchni i zagotować ciągle mieszając aż zacznie pykać(będą na wierzchu małe bąbelki) Zestawić garnek na bok,budyń i mąkę ziemniaczaną rozrobić z zimnym mlekiem,postawić masę znów na kuchni, wlać budyń i ciągle mieszając,zagotować aż zgęstnieje. Budynie ugotować na mleku,razem z masłem,osobno ciemny i jasny. Zapieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego.