marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Czekoladowiec z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czekoladowe ciasta są pyszne i dobre na letnie i jesienne podwieczorki.Trzeba jednak mieszać smaki,np,czekolada i owoce lub budyniowa masa,aby ciasto nie miało gorzkiego czekoladowego posmaku.

Czekoladowiec z owocami

Składniki:

Czekoladowiec z owocami

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 5 jaj,
  • 35 dag.margaryny do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5-6 pełnych łyżek kakao lub sproszkowanej czekolady,
  • 50 g.różnych małych owoców jak wiśnie,śliwki wypestkowane,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do wysypania.

Sposób przygotowania:

Czekoladowiec z owocami
Margarynę zmiksować z cukrem w komorze miksera, dodając po jednym jaju stopniowo, aby się masa nie zwarzyła. Następnie dodać kakao lub sproszkowaną czekoladę i cukier waniliowy. Zmiksować i dodać odmierzoną i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszać. owoce opłukać i wydrążyć pestki drylownicą. Tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą i wlać masę na dno, a na wierzch ułożyć wypestkowane wiśnie i śliwki. Piekarnik nagrzać do 180 st. C i do gorącego wstawić formę z ciastem na 45-50 min. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić. Boki tortownicy rozulźnić i unieść w górę, ciasto przenieść ostrożnie na paterę. Pokroić i podawać na talerzykach deserowych. Można też na każdy kawałek ciasta czekoladowego psiknąć kleks bitej śmietany ze spraya.