Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Czekoladowo-bananowy wieniec

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo wilgotna, mocno kakaowa babka. Trzeba spróbować :)

Czekoladowo-bananowy wieniec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowo-bananowy wieniec

 

  • mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki,
  • cukier (dałam brązowy) - 1 szklanka,
  • banany dojrzale - 3 średniej wielkosci,
  • jaja - 2 małe,
  • kakao naturalne - 8 łyżek,
  • cynamon - 1 i 1/2 łyżeczki,
  • soda - łyżeczka,
  • proszek do pieczenia - łyżeczka,
  • mleko - 2/3 szklanki,
  • olej - 1/3 szklanki,
  • woda b.ciepła - 1/3 szklanki,
  • sok z cytryny - łyżeczka,
  • kawa rozpuszczalna - łyżeczka,
  • ekstrakt z wanilii - 1 i 1/2 łyżeczki,
  • tłuszcz i maka do formy

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-bananowy wieniec
Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z łyżeczką soku z cytryny. Papkę przełożyć do wysokiego naczynia i dodać jaja, olej, rozpuszczoną w wodzie kawę, mleko oraz ekstrakt z wanilii. W osobnej misce przesiać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Wymieszać łyżką składniki suche z mokrymi. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 50 minut w 190 stopniach. Pozostawić w gorącym, wyłączonym piekarniku przez 5-10 minut. Ciasto wyjmujemy z formy po ostudzeniu.
Czekoladowo-bananowy wieniec
Etap 1
Czekoladowo-bananowy wieniec
Etap 2
Czekoladowo-bananowy wieniec
Etap 3
Czekoladowo-bananowy wieniec
Etap 4

Tagi:

kawa mak