Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Czekoladowo karmelowe cudo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie ciasto z masa karmelową i czekoladową przekładaną herbatnikami polane polewą czekoladową i posypane orzechami

Czekoladowo karmelowe cudo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowo karmelowe cudo

 

  • Masa :
  • 1 szkl mąki kukurydzianej
  • 1 szkl cukru pudru
  • 5 szkl mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 150g czekolady gorzkiej

 

  • Polewa :
  • 100g czekolady mlecznej
  • 6 łyżek śmietany kremówki
  • 1/2 puszki masy krówkowej

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowo karmelowe cudo
Masa: W jednej szkl mleka rozmieszać cukier, sól i mąkę. Resztę mleka zagotować i wlać przygotowaną mieszankę gotować aż zgęstnieje jak budyń. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia a do drugiej części dodać masę krówkową i postąpić tak samo. Przełożenie; Keksówkę wyłożyć papierem lub folią ułożyć na spodzie warstwę herbatników i posmarować masą czekoladową poukładaj warstwę herbatników następnie posmarować masą krówkową postępować tak do wyczerpania mas. Polewa: Masę krówkową podgrzej w garnuszku i polej wierzch ciasta. Następnie do garczka wlać śmietanę i dodać czekoladę mieszać do rozpuszczenia i polać ciasto. Na końcu posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Czekoladowo karmelowe cudo
Keksówkę wyłożyć papierem lub folią ułożyć na spodzie warstwę herbatników i posmarować masą czekoladową poukładaj warstwę herbatników następnie posmarować masą krówkową postępować tak do wyczerpania mas
Czekoladowo karmelowe cudo
Masę krówkową podgrzej w garnuszku i polej wierzch ciasta.
Czekoladowo karmelowe cudo
Do garczka wlać śmietanę i dodać czekoladę mieszać do rozpuszczenia i polać ciasto
Czekoladowo karmelowe cudo
Na końcu posypać posiekanymi orzechami.

Tagi:

czekolada