SUPERPRZEPIS

Czekoladowo-orzechowy tort

  • 2
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Czekoladowo-orzechowy tort Więcej zdjęć (4)

Idealny deser do niedzielnej kawy nie za słodki z lekką nutką goryczki od kakao i orzechów.

Składniki:

Czekoladowo-orzechowy tort

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1,1/4 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 10 dag mielonych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki gorącego mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki zagęszczonego mleka słodzonego
  • 25 dag masła choć ja użyłam margaryny
  • Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
  • 1 słoik dżemu wiśniowego
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-orzechowy tort
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać cukier i nadal ubijać, aż białka będą szkliste. Do ubitej bezy dodać żółtka i ostrożnie je wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.Przygotowane ciasto wylać do tortownicy (20 cm średnicy0 piec w temp. 180st około 35 min. Krem:1/4 szklanki gorącego mleka wymieszać z miodem i zalać nim mielone orzechy, następnie odstawić do wystudzenia. Jajko dokładnie umyć i sparzyć, następnie wybić je do miski i ubić, miskę z ubitym jajkiem ustawić na garnku z gorącą wodą, dodać mleko zagęszczone i i ubijać do zgęstnienia masy jajecznej, ubitą masę zdjąć z garnka i wystudzić do wystudzonych jajek dodawać po małym kawałeczku margarynę na zmianę z orzechami, ucierać do powstania gładkiego kremu. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na trzy krążki i nasączyć je kawą, dolny krążek ciasta posmarować połową kremu i przykryć drugim krążkiem ciasta, ten posmarować dżemem i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Polewę rozpuścić i polać nią ciasto po wierzchu, boki posmarować pozostałym kremem i dowolnie ozdobić, następnie odstawić do zastygnięcia.
Czekoladowo-orzechowy tort
Upieczone ciasto przeciąć na trzy krązki
Czekoladowo-orzechowy tort
Dolny krązek ciasta posmarować kremem
Czekoladowo-orzechowy tort
Tort po posmarowaniu dowolnie ozdobić