SUPERPRZEPIS

Czekoladowo- truskawkowa tarta

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Czekoladowo- truskawkowa tarta Więcej zdjęć (2)

Czekolada i truskawki lubią być w duecie! Ten fakt wykorzystałam przygotowując powyższą tarte.
Cóż może być pyszniejszego jak orzeźwiające truskawki, które „królują” na mocno czekoladowym budyniu i spodzie?

Składniki:

Czekoladowo- truskawkowa tarta

CIASTO;

  • 200 g mąki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 żółtka,
  • 12 dag masła,
  • szczypta soli

MOCNO CZEKOLADOWY BUDYŃ

  • 0,5 litry mleka,
  • 3 żółtka,
  • 1 budyń czekoladowy,
  • 1 łyżka kakao,
  • 100 gram czekolady gorzkiej,
  • ¾ łyżki cukru do smaku (niekoniecznie),
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,

DODATKOWO:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki mleka,
  • około 0,5 kg truskawek (o przybliżonej wielkości i kształcie),
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Czekoladowo- truskawkowa tarta

ETAP 1

Czekoladowo- truskawkowa tarta
Składniki ciasta dokładnie zagniatamy

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej cukier puder oraz kakao. Mieszamy delikatnie. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut w lodówce.

ETAP 2

Czekoladowo- truskawkowa tarta
Wyłożone na formę ciasto pieczemy, po czym studzimy

Następnie wałkujemy i wykładamy nim przygotowaną formę. Pieczemy około 30 minut w 180°C.
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Między czasie gotujemy budyń.

ETAP 3

Czekoladowo- truskawkowa tarta
W mleku rozpuszczamy czekoladę . Gotujemy budyń

Połowę mleka wlewamy do garnka. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim czekoladę.
W drugiej połowie mleka rozpuszczamy budyń, kakao, mąkę oraz żółtka. Gotujące mleko zalewamy przygotowaną mieszaniną. Gotujemy budyń i słodzimy do smaku.

ETAP 4

Czekoladowo- truskawkowa tarta
Ugotowany budyń wykładamy na upieczony spód

Ciepły wylewamy na upieczone ciasto. Wierzch wyrównujemy. Tarte pozostawiamy do ostygnięcia.

ETAP 5

Czekoladowo- truskawkowa tarta
na wierzch wykładamy truskawki.

Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
Gdy tarta ostygnie czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Część płynnej czekolady wylewamy na wierzch budyniu. Na czekoladzie układamy koło siebie truskawki. Pozostałą czekoladą dekorujemy wierzch truskawek. Płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni. Gotowymi posypujemy wierzch tarty. Całość odstawiamy na około 2 godziny do lodówki. Gotowe.