SUPERPRZEPIS

Czekoladowo-truskawkowy przekładaniec sernikowy

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Czekoladowo-truskawkowy przekładaniec sernikowy Więcej zdjęć (2)

Ser, truskawki i czekolada- czyli połączenie wręcz idealne! Serdecznie polecam tego pysznego przekładańca.

Składniki:

Czekoladowo-truskawkowy przekładaniec sernikowy

Ciasteczkowy spód

Limonkowa masa serowa

  • 500 g serka homogenizowanego naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 250 g sera białego w temperaturze pokojowej
  • skórka i sok z jednej limonki
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru ( lub więcej)

Ganache czekoladowe

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany 30 %

Mus truskawkowy

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 3/4 szkl. gorącej wody
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)

Polewa z białej czekolady:

Dodatkowo

  • herbatniki maślane
  • okrągłe biszkopciki
  • świeże truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-truskawkowy przekładaniec sernikowy

Ciasteczkowy spód

Herbatniki drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Wsypać kakao i dobrze wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić. Następnie wlać do herbatników z kakao i wymieszać rękami do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masą przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24x24cm lub dużej tortownicy. Dobrze wklepać w dno formy. Schłodzić w lodówce.

Masa serowa

Jajka zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Masę przelać na schłodzony, ciasteczkowy spód. Piec w 180 st.C około 45-60 minut w kąpieli wodnej. Upieczony sernik powinien być ścięty z wierzchu. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

Ganache czekoladowe

Śmietanę podgrzać (nie może się zagotować). Dodać posiekaną, gorzką czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzone ganache wylać na sernik i przykryć okrągłymi biszkopcikami. Schłodzić do stężenia. Mus truskawkowy: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wodzie, ostudzić. Truskawki zmiksować z cukrem blenderem na puree. Dodać do galaretki i wymieszać. Mus schłodzić do lekkiego stężenia. Tężejący wylać na biszkopciki i przykryć warstwą herbatników. Ponownie schłodzić do stężenia musu truskawkowego.

Polewa z białej czekolady

Śmietanę podgrzać (nie może się zagotować). Dodać posiekaną, białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Pozostawić do przestudzenia i zgęstnienia. Następnie wylać ją na herbatniki. Schłodzić. Przed podaniem udekorować truskawkami. Smacznego!

Czekoladowo-truskawkowy przekładaniec sernikowy
Czekoladowo-truskawkowy przekładaniec sernikowy.