slodkieokruszki

slodkieokruszki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Czekoladowo-waniliowe babeczki z różą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś zapraszam Was na pyszne i pięknie wyglądające czekoladowo-waniliowe babeczki z różą. Spróbujcie.

Czekoladowo-waniliowe babeczki z różą

Składniki:

Czekoladowo-waniliowe babeczki z różą

 

  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko klasy L
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki budyniu waniliowego (proszek)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao (ciemne, do wypieków)
  • 4-6 łyżeczek konfitury z płatków róży
  • użyłam budyniu (proszek) z cukrem

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-waniliowe babeczki z różą

ETAP 1:

W misce mieszamy jajko z mlekiem, następnie dolewamy olej i znów mieszamy składniki. W drugiej misce mieszamy składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i budyń. Suche składniki przesypujemy do miski z mokrymi, całość mieszamy.

Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, mieszamy.

Foremki w których będziemy piec babeczki wcześniej natłuszczamy i obsypujemy mąką pszenną. Do foremek naprzemiennie nakładamy masę jasną i ciemną wypełniając w ten sposób około 1/3 każdej foremki. Następnie nakładamy 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki konfitury z płatków róży i dalej zapełniamy foremki naprzemiennie ciastem aż do 3/4 ich wysokości (ciasto mocno rośnie).

Babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 30 minut.

Smacznego