astra

astra

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Czekoladowo winny duet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Na niedzielne popołudnie,szybkie, niezawodne, i bardzo dobre. Dla początkujących w sam raz :) Zamiast polewy można posypać cukrem pudrem

Czekoladowo winny duet

Składniki:

Czekoladowo winny duet

 

  • 2 szkl. mąki,
  • 1 kostka masła (200g, miękkie),
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 4 jajka,
  • 1 szkl. czerwonego wina (wytrawne lub półsłodkie),
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olejek waniliowy do smaku,
  • szczypta soli
  • Polewa:
  • po 3 łyżki mleka cukru, kakao
  • 1/kostki masła

Sposób przygotowania:

Czekoladowo winny duet
Czekoladę drobno posiekać. Jajka utrzeć z masłem na puszystą masę. Cały czas mieszając dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Przelać do formy i piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok.40-50 min.W tym czasie przygotować polewę. Rozpuścić cukier w mleku, dodać kakao i mieszając gotować do uzyskania gładkiej masy. Po przestudzeniu polać ciasto.