katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Czekoladowy biszkopt z kremem i polewą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Biszkopt czekoladowy z kremem budyniowym i polewą czekoladową

Czekoladowy biszkopt z kremem i polewą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowy biszkopt z kremem i polewą

 

  • (biszkopt)

 

 

 

 

  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,

 

  • 4/3 szklanki cukru,

 

 

  • 2 łyżki oleju.

 

  • (krem budyniowy)

 

 

  • 2 opakowania budyniu,

 

 

  • (polewa czekoladowa)

 

 

  • 80g czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladowy biszkopt z kremem i polewą
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, następnie żółtka. Dodać olej i zmiksować. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wmieszać delikatnie do masy. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy o wymiarach 20x20 cm. Piec w 180st. C przez 20-25 minut. (do tzw. suchego patyczka). Przestudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty. Z 500ml mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w niej zawartośc torebek, resztę mleka zagotować. Dogotującego się mleka wlać rozprowadzony proszek i ciągle mieszając, zagotować. Masło utrzeć, dodać studzony budyń.Krem wyłożyć na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, gęstnięjącą polewą polać ciasto.
Czekoladowy biszkopt z kremem i polewą
Suche skłądniki przesiać, wymieszać.....
Czekoladowy biszkopt z kremem i polewą
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i olej.
Czekoladowy biszkopt z kremem i polewą
Wmieszać delikatnie suche składniki, najlepiej szpatułką.
Czekoladowy biszkopt z kremem i polewą
Upiecozny biszkopt przeciaż na dwa blaty i przłęożyć kremem.