marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Czekoladowy chlebek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Chlebki smakowe nadają się na świąteczne śniadania,można do nich serwować masło klarowane lub serki homogenizowane, a nawet czekodżemy.

Czekoladowy chlebek

Składniki:

Czekoladowy chlebek

 

  • 1/2 kg.mąki pszennej,
  • 5 pełnych łyżek sproszkowanej czekolady lub kakao,
  • 5 dag.drożdży suchych piekarskich,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 szklanki serwatki,
  • szklanka mleka,
  • 3 żółtka,
  • łyżeczka soli,
  • białko do posmarowania,
  • sezam biały do posypania,
  • 1-2 łyżki oleju na blachę.

 

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowy chlebek
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru oraz serwatki i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Mąkę odmierzyć i przesiać do większej dzieży, potem wlać zaczyn, dodać żółtka oddzielone od białek, szklankę mleka, pięć pełnych łyżek sproszkowanej czekolady lub kakao oraz łyżeczkę soli (nie będzie chyba wyczuwalna). Wyrobić i zagnieść i odstawić pod przykryciem lnianej ściereczki do wyrośnięcia. Mniej więcej przed wstawieniem do pieczenia nagrzać piekarnik do 220 st. C, blachę natrzeć lekko olejem rozprowadzonym na pędzelku. Rozmącić białko widelcem i rozsmarować na powierzchni ciasta na chleb i posypać sezamem, lekko wklepać ziarenka palcami, by nie pospadały. Jeszcze na kolejne 15 min. odstawić uformowany bochenek pod ściereczką, a potem przenieść na blachę i wstawić ją do piekarnika na półtorej godziny czy pełną godzinę. Jak skórka z ciasta zbrązowieje, piekarnik wyłączyć, a chlebek zostawić w środku, niech ostygnie. Wyjąć i pokroić na kromki i podawać w koszyczku na pieczywo.