tedy707

tedy707

Kucharz
[Przepisów: 7]

Czekoladowy nugat.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Doskonała, sycąca przekąska dla dzieci aktywnych.

Czekoladowy nugat.

Składniki:

Czekoladowy nugat.

 

  • 150g śmietany,
  • mleko pełne w proszku 200g,
  • kakao 50g,
  • masło 200g,
  • migdały 200g,
  • biszkopty 50g,
  • cukier waniliowy 20g,
  • 6 żółtka,
  • wafle kwadratowe duże 2 szt.(andruty).

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowy nugat.
Śmietanę gotujemy z masłem, cukrem waniliowym i z kakao do uzyskania jednolitej masy. Następnie zdejmujemy z ognia i mieszając pałką wsypujemy pokruszone bakalie. Żółtka wrzucamy pojedynczo. Możemy dolać nieco alkoholu a dla zaostrzenia smaku. Następnie dodajemy mleko w proszku i pokruszone biszkopty. Chłodną, ale nie stężałą masę wykładamy na wafel i nakrywamy drugim. Na wierzch kładziemy deseczkę i obciążamy ją. Prasowany nugat pozostawiamy w lodówce do stężenia. W100g takiego nugata jest ok.-10g białka; 40g tłuszczu;20g węglowodanów.

Tagi:

nugat biszkopt