ELKAW83

ELKAW83

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Czekoladowy piernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawe połączenia piernikowych przypraw z intensywnym smakiem czekolady

Czekoladowy piernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowy piernik

 

  • 300 g mąki
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g cukru
  • 120 g masła
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 4 jajka
  • 7 łyżek mleka
  • 5 łyżek miodu
  • pół szklanki rodzynek
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • gotowa biała polewa

Sposób przygotowania:

Czekoladowy piernik
Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą. Masło utrzyj z cukrem, dodaj miód i kolejno dokładaj jajka, cały czas miksując. Potem wlej mleko. Miksuj na wolnych obrotach i jednocześnie wsypuj powoli mąkę z dodatkami. Czekolady posiekaj i dodaj do całości razem z rodzynkami. Powstałą masę przelej do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej i piecz przez 1h i 20 minut w temp.170' Ostudzone ciasto polej białą czekoladą.
Czekoladowy piernik
Wszystkie składniki sypkie łączymy ze sobą i mieszamy
Czekoladowy piernik
Do utartego masła i cukru stopniowo dodajemy jajka
Czekoladowy piernik
Do powstałej masy dodajemy ulubione bakalie i oczywiście sporą ilość czekolady
Czekoladowy piernik
Ciasto po upieczeniu dekorujemy wedle uznania ale wersja z białą czekoladą jest bardzo apetyczna