Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Czekoladowy przekładaniec

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To ciasto ma najłatwiejszy i chyba najszybszy w wykonaniu krem. Jednak to że jest on taki łatwy wcale nie znaczy że jest gorszej jakości.

Czekoladowy przekładaniec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowy przekładaniec

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowy przekładaniec
Żółtka, cukier waniliowy, ocet i wodę ucieramy razem. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy partiami cukier aby ją utrwalić. Delikatnie łączymy obie masy jajeczne, a następnie bardzo delikatnie dodajemy przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy ( 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy około 35 - 40 min. Po ostudzeniu wyjmujemy biszkopt i przekrawamy na pół. W garnku o grubym dnie podgrzewamy śmietanę z masłem, jak się masło rozpuści dodajemy połamaną czekoladę i resztę składników. Po dokładnym wymieszaniu na jednolitą masę odstawiamy do stężenia. Przekrojone blaty lekko nasączamy kawą. Chodzi tylko o to aby nabrały kawowego aromatu, a nie były całkiem wilgotne. Tak nasączone blaty przekładamy 3/4 masy resztą smarujemy boki i wierzch. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z olejem. Taką czekoladą dekorujemy owoce według własnych fantazji.
Czekoladowy przekładaniec
Po dodaniu piany z białek już nie używamy miksera do łączenia składników.
Czekoladowy przekładaniec
Masło podgrzewamy razem ze śmietaną aż się całkowicie rozpuści.
Czekoladowy przekładaniec
Blaty nasączamy kawą bardzo delikatnie aby nie zdominowała nam ciasta.
Czekoladowy przekładaniec
Górny blat dajemy pieczoną stroną do środka, to nam zapewni idealnie równy wierzch.