SUPERPRZEPIS

Czekoladowy sernik na zimno z wafelkami

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Czekoladowy sernik na zimno z wafelkami Więcej zdjęć (4)

Mocno czekoladowy sernik, który jest lekki pomimo sporej ilości czekolady. Znaczącego smaku nadają mu wafelki z mlecznym i czekoladowym nadzieniem.

Składniki:

Czekoladowy sernik na zimno z wafelkami

CZEKOLADOWY SERNIK:

  • ok 100 g biszkoptów okrągłych
  • 500 g twarogu zmielonego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki wody zimnej
  • 2 wafelki z nadzieniem mlecznym
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

PIANKA STRACIATELLE:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 1 kopiasta łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • 1 wafelek z nadzieniem czekoladowym

POLEWA:

  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 szklanki wody
  • 25 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • bezy
  • kawałki wafelków

Sposób przygotowania:

Czekoladowy sernik na zimno z wafelkami



ETAP 1:

Czekoladowy sernik na zimno z wafelkami
Zmielony twaróg połączyć z rozpuszczoną czekoladą i żelatyną.

Spód formy wyłożyć biszkoptami ( u mnie sama obręcz ∅ 20 cm). Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i przestudzić.


Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Kiedy napęcznieje, rozpuścić na małym ogniu, ale nie wolno jej zagotować. Zmielony twaróg zmiksować razem z cukrem. Ciągle mieszając wlać przestudzoną, ale płynną czekoladę, a następnie żelatynę. Żelatyna lepiej się połączy, jeśli przed dodaniem połączymy ją z łyżką zmielonego twarogu.

ETAP 2:

Czekoladowy sernik na zimno z wafelkami
Do sernika dodać starte na tarce jarzynowej wafelki i wymieszać.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w czekoladowy sernik. Na końcu dodać starte na tarce jarzynowej wafelki i wszystko połączyć.

ETAP 3:

Czekoladowy sernik na zimno z wafelkami
Masę wyłożyć na ułożone na dnie biszkopty.

Masę sernikową przelać na ułożone biszkopty i wyrównując wierzch odstawić do stężenia.

ETAP 4:

Czekoladowy sernik na zimno z wafelkami
Do kremówki z żelatyną wmieszać starty na tarce czekoladowy wafelek.

Żelatynę zalać zimną wodą, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i stale miksując wlać cienkim strumykiem przestudzoną, ale płynną żelatynę. Wafelka z nadzieniem czekoladowym zetrzeć na tarce i delikatnie wmieszać w kremówkę. Wyłożyć na czekoladowy sernik i odstawić do lodówki. Kiedy stężeje, wyjąć z formy.


Zagotować w garnuszku wodę rozmieszaną z cukrem pudrem i kakao. Dodać masło i czekoladę. Podgrzewać na minimalnym ogniu, aż wszystko się połączy. Polewę wystudzić i polać po wierzchu sernika. Ozdobić bezami i kawałkami wafelków. Sernik idealnie kroi się po paru godzinach.


Smacznego.