SUPERPRZEPIS

Czekoladowy torcik z malinową pianką

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Czekoladowy torcik z malinową pianką Więcej zdjęć (3)

Czekoladowe, wilgotne ciasto przełożone musem z malin i kremem na bazie delikatnej ricotty. Przyjemnie owocowe i lekkie ciasto.

Składniki:

Czekoladowy torcik z malinową pianką

CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru białego
  • 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
  • 50 g czekolady gorzkiej 70%

PIANKA MALINOWA:

  • 400 g malin
  • 1/3 szklanki cukru białego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

SEROWY KREM:

  • 250 g ricotty
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 szklanki wody
  • 1 szklanki śmietanki kremówki 30%

DEKORACJA:

  • świeże maliny
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Czekoladowy torcik z malinową pianką

ETAP 1:

Czekoladowy torcik z malinową pianką
Ciasto wlać do formy z papierem do pieczenia na dnie.

W jednym naczyniu przesiać suche składniki, czyli mąkę z kakao i spulchniaczami. W drugim naczyniu roztrzepać trzepaczką jajka z cukrem, olejem i jogurtem.

Połączyć zawartość obu naczyń i mieszając wlewać ciepły napar z kawy. Na końcu wmieszać startą na tarce jarzynowej czekoladę.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Na dno formy o średnicy 25 cm położyć papier do pieczenia i wlać ciasto.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez ok 45 min. Wystudzić.

Ciasto wyrównać ścinając wierzch. Rozkruszyć, a resztę przekroić na dwa blaty.

Pianka malinowa

Czekoladowy torcik z malinową pianką
Napęczniałą żelatynę dodać do gorącego musu malinowego.

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić.

Maliny razem z cukrem przełożyć do garnuszka. Dusić, aż puszczą sok i zmiksować blenderem.

Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Wlać ponownie do garnuszka i zagotować.

Dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić.

ETAP 3:

Czekoladowy torcik z malinową pianką
Piankę malinową wyłożyć na pierwszy krążek ciasta.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie łączyć z zimnym musem malinowym.

Piankę wyłożyć na blat ciasta czekoladowego i nałożyć drugie ciasto.

Odstawić do zastygnięcia.

Serowy krem

Czekoladowy torcik z malinową pianką
Do ricotty z galaretką dodać ubitą kremówkę.

Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie i wystudzić. Ricottę zmiksować i wlać zimną galaretkę.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i dodawać do gęstej ricotty. Dokładnie wymieszać i wylać na schłodzone ciasto.

Wyrównać krem serowy i wyłożyć odłożone okruchy ciasta. Lekko docisnąć.

Ciasto schłodzić, a przed podaniem udekorować świeżymi malinami. Smacznego :)

Tagi:

ciasto deser tort