Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Czekoladowy wieniec z bananami

  • 16
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Wieniec z bananami - kolejny przepis, z ktorego jestem zadowolona :) Wilgotny, czekoladowy, z kawalkami bananów.

Czekoladowy wieniec z bananami

Składniki:

Czekoladowy wieniec z bananami

 

  • 1,5 szklanki maki pszennej (250g, obj. szkl. 250ml),
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej (50g),
  • 5 jaj,
  • kostka margaryny (250g),
  • 1,5 szklanki drobnego cukru brazowego (lub pudru),
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao,
  • 1/4 szklanki czekolady w proszku (mozna uzyc kakao),
  • 8g cukru wanilinowego,
  • 3 banany,
  • sok z cytryny,
  • 3 lyzki rumu,
  • lyzeczka proszku do pieczenia,
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 50g masla,
  • kolorowe wiórki lub kuleczki do posypania ciasta,
  • tluszcz i maka do formy.

Sposób przygotowania:

Czekoladowy wieniec z bananami
Miekka margaryne ucieramy z cukrami na puszysta mase. Dodajemy rum i ciagle ucierajac, wrzucamy po jednym jajku, miksujac na puszysta mase. Make pszenna i ziemniaczana, proszek, czekolade i kakao, dokladnie mieszamy, tak aby nie bylo grudek. Do mokrej masy maslanej, dodajemy po 1-2 lyzki suchej masy i ucieramy mikserem. Banany kroimy w 3mm krazki i skrapiamy sokiem z cytryny. Forme na wieniec smarujemy tluszczem i posypujemy maka. Do formy, wlewamy polowe masy, na wierzch ukladamy pokrojone banany i zalewamy pozostala masa ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50-55 minut w 180-190*. Po wyjeciu ciasta z piekarnika, odstawiamy je w chlodne miejsce, ciasto wyjmujemy ostroznie z formy po calkowitym jego wystudzeniu. Przygotowujemy polewe czekoladowa : do garnuszka wrzucamy maslo, stawiamy go na rozgrzany palnik, dodajemy pokruszona czekolade, mieszamy do polaczenia sie skladnikow, bez koniecznosci zagotowywania. Goraca czekolada polewamy ciasto i posypujemy kulkami.