Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czekoladowy zajączek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zajączek z czekolady deserowej nadziewany śmietanową masą z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi, z dodatkiem masy krówkowej.

Czekoladowy zajączek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowy zajączek

 

  • 120 g czekolady deserowej
  • 1 tabliczka czekolady białej
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 opakowanie Śmietan-fixu
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/5 puszki masy krówkowej

Sposób przygotowania:

Czekoladowy zajączek
Czekoladę deserową roztopić w kąpieli wodnej. Silikonową foremkę w kształcie zajączka posmarować warstwą roztopionej czekolady (za pomocą pędzelka). Foremkę odłożyć do zamrażalnika na ok. 10 minut. Po tym czasie nałożyć pędzelkiem następną warstwę czekolady, znowu odłożyć do zamrażalnika na 10 minut. Następnie nałożyć trzecią warstwę czekolady. Sprawdzić "pod światło" czy nie ma prześwitów. Foremkę wstawić do zamrażalnika.

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej roztopioną czekoladę, wiórki kokosowe i Śmietan-fix. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremki z czekoladą, wyrównać powierzchnię, schłodzić lodówce.

Masę krówkową lekko podgrzać, żeby dała się łatwo smarować. Wylać ją na białą masę, wygładzić, odłożyć do lodówki na kilkanaście minut. Na wierzch wylać pozostałą czekoladę deserową (gdyby jej zabrakło, to roztopić jeszcze kilka kostek).

Odłożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Po tym czasie zajączka delikatnie wyjąć z foremki.
Czekoladowy zajączek
Foremka w kształcie zajączka posmarowana roztopioną czekoladą.
Czekoladowy zajączek
Biała masa nałożona do czekoladowej foremki.
Czekoladowy zajączek
Masa krówkowa rozłożona na białej masie.
Czekoladowy zajączek
Reszta czekolady deserowej rozsmarowana na wierzchu.

Tagi:

czekolada