kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Czenachi – przepis z Ukrainy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

przepis prosto z Ukrainy...

 Czenachi – przepis z Ukrainy

Składniki:

Czenachi – przepis z Ukrainy

 

Sposób przygotowania:

Czenachi – przepis z Ukrainy
Gotujemy rosół, smażymy pokrojone w grubą kostkę mięso wołowe przyprawione solą i pieprzem. Dodajemy cebulę na koniec smażenia. Wrzucamy do rosołu mięso, obranego czerwonego buraka oraz przyprawy. Gotujemy do miękkości. W między czasie dodaje startą na grubej tarce marchew. Na koniec dodajemy fasolę czerwoną z puszki i jeszcze chwilę gotujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy ostrą papryką i pieprzem i zaprawiamy mąką. Potrawa ta powinna być dosyć gęsta nie wodnista.
Smażymy frytki z 2 ziemniaków i wkładamy do zupy na talerzu – po kilka sztuk. Dodajemy czosnek drobno posiekany (jak kto lubi) i posypujemy zielonym koperkiem.
Oczywiście na Ukrainie jedzą to z pieczywem, u nas nie koniecznie.