kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Czereśniaczek bez mąki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny placek z czereśniami, za szybko zniknął i brak zdjęć

Czereśniaczek bez mąki

Składniki:

Czereśniaczek bez mąki

 

  • 50 dag czereśni
  • 2 jaja
  • 25 dag serka homogenizowanego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka proszku lub amoniaku
  • 0,5 szkl. cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Czereśniaczek bez mąki
Do placka można zastosować czereśnie zarówno świeże jak i z zalewy. Jeśli świeże to je najpierw myjemy, drylujemy i dokładnie suszymy. W przypadku zalewowych tylko porządnie suszymy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z masłem,cukrem oraz serkiem na gładką jednolitą masę. Dodajemy pod koniec proszek do pieczenia lub amoniak Białka ucieramy mikserem na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Dodaj pianę z białek do masy z serkiem. Małą tortownicę natłuść i wysyp bułką tartą. Poukładaj czereśnie i wylej masę serowo-białkową. Nagrzej piekarnik do temp 175*C Do nagrzanego piekarnika włóż ciasto, po czym podkręć temperaturę do 180*C i piecz ok 40 min Smacznego