jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Czereśnie smażone w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Czereśnie smażone w cieście to rarytas wśród ciepłych letnich deserów

Czereśnie smażone w cieście

Składniki:

Czereśnie smażone w cieście

 

Sposób przygotowania:

Czereśnie smażone w cieście
Czereśnie umyć, osączyć, nie obrywać ogonków. Białka oddzielić od żółtek. W misce utrzeć masło z cukrem i stale mieszając dodawać po 1 żółtku. Dodać mleko, rozkruszone drożdże i nadal ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i porcjami wkładać do utartej masy przesypując na zmianę mąką. Dodać skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Ciasto przykryć i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 15 minut. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i trzymajac czereśnie po 2-3 za ogonki zanurzać je w cieście i smażyć jak pączki. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na bibule i układać na ogrzanym półmisku. Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym i podawać osobno.