SUPERPRZEPIS

Czereśnio- michałkowe ciasto

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Czereśnio- michałkowe ciasto Więcej zdjęć (2)

Ciasto może nie wygląda, ale smakuje rewelacyjnie! Przygotowując je następnym razem do środka użyje jednak tylko czekoladowych cukierków, gdyż ładniej wyglądają w przekroju, a białe nie” rzucają się tak w oczy”.

Składniki:

Czereśnio- michałkowe ciasto

 

  • Kwadratowa tortownica
  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 duże jajka,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1/3 szklanki wody gazowanej,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 białe michałki, 4 czekoladowe do ciasta,
  • ok 1 szklanka czereśni,
  • Dodatkowo:
  • 5 białych michałków do posypania po wierzchu,
  • cukier puder do lekkiego posypania

Sposób przygotowania:

Czereśnio- michałkowe ciasto

ETAP 1

Czereśnio- michałkowe ciasto
Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy.

Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy.

ETAP 2

Czereśnio- michałkowe ciasto
Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.

Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.

ETAP 3

Czereśnio- michałkowe ciasto
Do ubitych jajek dodajemy pozostałe składniki

Do puszystej dodajemy naprzemiennie mąkę, proszek do pieczenia i płynne składniki. Na koniec dodajemy śmietanę.

ETAP 4

Czereśnio- michałkowe ciasto
Gotowe ciasto wykładamy na przygotowana blaszkę

Dokładnie utarte ciasto wykładamy na przygotowaną (wyłożoną papierem do pieczenia) tortownicę.

ETAP 5

Czereśnio- michałkowe ciasto
Na ciasto wykładamy cukierki oraz czereśnie

Na wierzchu układamy przekrojone na połowę cukierki michałki. Pomiędzy nie układamy czereśnie.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 minut w 180°C.
Upieczone ciasto wyciągamy. Na jeszcze ciepłe ścieramy białe michałki ( na tarce o grubych oczkach).
Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem delikatnie oprószamy cukrem pudrem.