iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Czereśniowe ślimaczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Teraz jest sezon czereśniowy więc ciasto jak najbardziej na czasie.

Czereśniowe ślimaczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czereśniowe ślimaczki

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Czereśniowe ślimaczki
Ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę i wymieszać solą i cukrem, drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dodać razem z jajkiem, 1/2 stopionej margaryny do mąki i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na cienkie placki, jeden posmarować resztą stopionej margaryny i przykryć drugim, następnie złożyć w kopertę i rozwałkować, czynność powtórzyć 3-4 razy i gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Czereśnie wydrylować i delikatnie wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi.Ciasto po wyrośnięciu cienko rozwałkować i rozłożyć na nim czereśnie, następnie zwinąć jak roladę, pociąć na 5 cm kawałki, ułożyć w niewielkich odstępach w wysmarowanej tortownicy i odstawić do wyrośnięcia. Pieczemy w temp.180st około 35-40min. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem .
Czereśniowe ślimaczki
Ciasto obłożyć czereśniami i zwinąć roladę
Czereśniowe ślimaczki
pocięte kawałki ułożyć w formie i odstawić do wyrośnięcia
Czereśniowe ślimaczki
Po upieczeniu ciasto zostawić do wystudzenia