jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Czereśniowe ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszne połączenie ciasta drożdżowego, budyniu i owoców. Całość dopełnia delikatna warstwa lukru! Wbrew pozorom drożdżówki szybko i łatwo się robi- szkoda tylko że także szybko znikają:).

Czereśniowe ślimaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czereśniowe ślimaczki

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki,
  • O,5 kostki masła,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 5 dag drożdży,
  • 3 łyżki cukru,
  • Szczypta soli,
  • 2 jajka
  • Budyń:
  • ¾ litra mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • Około 2-3 łyżki cukru, według uznania,
  • 2 żółtka,
  • Lukier:
  • 3 łyżki mleka,
  • cukier puder (tyle by uzyskać konsystencję lukru).
  • Dodatkowo:
  • Jajko do smarowania,
  • Około 0,5 litry czereśni

 

Sposób przygotowania:

Czereśniowe ślimaczki
CIASTO: Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto. Delikatnie je podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru, drożdże i tyle mąki by rozczyn miał konsystencję śmietany. Po dokładnym rozmieszaniu składników rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia. Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta ( poza tłuszczem). Po około 10 minutach wyrabiania dokładamy masło. Zagniatamy jeszcze około 5 minut. Ciasto ma odchodzić od ręki. Tak przygotowane odstawiamy do podrośnięcia. Między czasie gotujemy budyń i przygotowujemy czereśnie. Podrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,7 cm. Na ciasto wykładamy ugotowany, letni budyń. Całość posypujemy czereśniami i zawijamy w rulon. Gotowy rulon tniemy plastry o grubości około 1,5-2 cm. Tak przygotowane przekładamy na przygotowaną blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 20 minut w 180˚C. Ciepłe smarujemy lukrem. BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń lekko studzimy. LUKIER: Mleko wlewamy na talerz. Dodajemy cukier, tyle by powstał lukier. Mieszamy. Lukrem smarujemy upieczone, ciepłe drożdżówki. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Czereśniowe ślimaczki
Pod koniec wyrabiania do ciasta dodajemy tłuszcz
Czereśniowe ślimaczki
na rozwałkowane ciasto wykładamy budyń.
Czereśniowe ślimaczki
na budyń wykładamy wydrylowane czeresnie
Czereśniowe ślimaczki
Całość zwijamy w rulon. Tniemy ślimaczki .