misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Książka Kucharska: Domowe nalewki owocowe

Czereśniówka z plebanii

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wiadomo, że na wszystko co dobre warto poczekać. Tak samo jest z tą nalewką - jeżeli lubicie czereśnie, jej smak z pewnością przypadnie wam do gustu.

Czereśniówka z plebanii

Składniki:

Czereśniówka z plebanii

 

  • 1 kg czerwonych czereśni
  • 1 litr wódki
  • 1/2 kg cukru

 

Sposób przygotowania:

Czereśniówka z plebanii
Owoce umyj, osusz i ponacinaj. Następnie zalej je wódką i odstaw na 2 miesiące na słoneczny parapet. Ostrożnie, by nie zmącić roztworu, zlej nalewkę. Na owoce wsyp cukier. Odstaw, a by puściły soku, a cukier całkowicie się rozpuścił. Roztwór alkoholowy wymieszaj z sokiem, przefiltruj przez bibułkę kuchenną. Wlej nalewkę do butelek, szczelnie zakorkuj, umieść w chłodnym i ciemnym miejscu co najmniej na następne dwa miesiące.