luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Czerwona fasolówka z kiełbasą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Smakowita pikantna zupa fasolowa z wiejską kiełbasą.

Czerwona fasolówka z kiełbasą

Składniki:

Czerwona fasolówka z kiełbasą

 

  • 1 szkl fasoli (jaś) suchej
  • 300 g kiełbasy wiejskiej
  • 200 gr mięsa od szynki
  • 1 marchewka
  • 100 gr selera
  • przyprawa do potrawa z fasoli
  • 1 łyżeczka papryczki słodkiej mielonej
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • pieprz kolorowy mielony
  • pół cebuli
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

 

 

Sposób przygotowania:

Czerwona fasolówka z kiełbasą
Fasolę namoczyć na kilka godzin (można na noc) Wypłukać, włożyć do garnka , zalać wodą dodać ziele angielskie, listek laurowy i gotować. Mięso pokroić i podsmażyć dodać do fasoli. Uzupełnić wodą w razie potrzeby. Kiedy fasola jest juz półmiękka dodać przyprawy pokrojoną w słupki marchewkę i seler oraz cebulę. Kiełbasę pokroić w ukośne plasterki , przyrumienić na patelni i włożyć do zupy. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i zagęścić mąka kukurydzianą.