TruskawkowaZujka

TruskawkowaZujka

Kuchcik
[Przepisów: 9]

Czerwona kapusta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dobry dodatek do niedzielnego obiadu. Pasuje do sosu pieczeniowego ale również np do kotleta schabowego.

Czerwona kapusta

Składniki:

Czerwona kapusta

 

  • ok 1 kg poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 200g boczku wędzonego
  • 1 łyżka octu
  • sól, pieprz, przyprawa typu kucharek, cukier

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta
Kapustkę myjemy, szatkujemy i gotujemy do miękkości. Boczek kroimy na kosteczkę i rumienimy, w między czasie dorzucamy cebulę pokrojoną też w kostkę i rumienimy wszystko razem. Gdy kapusta jest miękka odlewamy z niej wodę i wlewamy boczek z cebulką i powstałym tłuszczem. Dodajemy starte jabłko, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem oraz przyprawą typu kucharek i wszystko dobrze mieszamy. Podawać na ciepło. Smacznego:)