Czerwona kapusta jabłkowo-ananasowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do spróbowania.....

Czerwona kapusta jabłkowo-ananasowa

Składniki:

Czerwona kapusta jabłkowo-ananasowa

 

  • 1,5 kg czerwona kapusta,
  • 0,5 kg winne jabłka,
  • 0,5 kostki masło,
  • 1 szt cebula,
  • 0,5 szklanki wino czerwone półsłodkie,
  • 1 szklanka sok ananasowy,
  • 4 łyżki ocet winny jabłkowy,
  • 2 szt goździki,
  • 1 szt liść laurowy Prymat,
  • do smaku pieprz czarny ziarnisty Prymat,
  • do smaku Sól,
  • 4 szt plastry ananasa z puszki

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta jabłkowo-ananasowa
Obraną cebulę posiekać, jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki.Obmytą kapustę drobno poszatkować. Liście laurowe,goździki oraz pieprz i sól zmielić na pył. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę, wrzucić kapustę, jabłka i zmielone przyprawy. Wlać wino i sok. Dusić całość na małym ogniu ok. 2 godzin.Na końcu dodać drobno pokrojone ananasy i ocet. Wymieszać i dusić bez przykrycia do odparowania płynu.Dobe na gorąco jak i schłodzone.