Strona główna Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :)

Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :)

Kapusta « poprzedni | następny »
asiaows

Starszy Kucharz
Przepisy: 10
zdjęcia: 1 z 1
Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :)
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 4

Jest to dodatek do wszelkich smażonych i pieczonych mięs, raczej bez sosu.Podawać na gorąco.


trudność: łatwe
czas:

Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :) - SKŁADNIKI:

  • mała główka czerwonej kapusty
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami,
  • sól, pieprz, cukier, ocet (lub sok cytrynowy)

Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :) - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę cienko poszatkować(głąb najlepiej wyciąć). Zalać w garnku wrzątkiem, zagotować, gotować 2 min, odlać wodę. Dodać oliwę, wsypać płaską łyżeczkę soli. Smażyć, często mieszając do osiągnięcia przez kapustę chrupkiej miękkości. Nie przerywając smażenia dodać smalec ze skwarkami, 2 łyżeczki cukru i łyżkę octu lub 2 łyżki soku cytrynowego. Mieszając odparować płyn na dość dużym ogniu (uważać żeby nie przypalić kapusty). Kapusta musi mieć wyraźny kwaśno słodki smak, w razie potrzeby doprawić cukrem lub octem, na koniec obficie popieprzyć.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :) (strona 1 z 1)  
Gość

adi
gość

2009-01-15 11:09
mmmm.... pyszności
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Mamapafi
gość

2009-02-14 14:40
Swietny przepis, dziekuje. Moja mama robila tez wlasnie tak kapuste czerwona, ale nie moglam odnalezc tego smaku az znalazlam ten przepis. Na koncu dodalam jeszze drobno pokrojone kwasne jablko i zrobilo sie jak w rodzinnym domu.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kapusta
Paszteciki z kapustą , grzybami i żurawiną Kapusta do świątecznych pieczeni Kapusta na ciepło z grzybami suszonymi
Nadziewane placki z makaronu Winny bigos z suszonymi śliwkami Krokiety z kapustą i grzybami
Biała kapusta zasmażana z koperkiem Kapusta słodko kwaśna Kapusta czerwona duszona z winem
Krokiety z kapustą i suszonymi grzybami Wigilijna kapusta z grzybami leśnymi Modry bigos czyli bigos wrocławski

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane