asiaows

asiaows

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Jest to dodatek do wszelkich smażonych i pieczonych mięs, raczej bez sosu.Podawać na gorąco.

Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :)

Składniki:

Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :)

  • mała główka czerwonej kapusty
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami,
  • sól, pieprz, cukier, ocet (lub sok cytrynowy)

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :)

Kapustę cienko poszatkować(głąb najlepiej wyciąć). Zalać w garnku wrzątkiem, zagotować, gotować 2 min, odlać wodę. Dodać oliwę, wsypać płaską łyżeczkę soli. Smażyć, często mieszając do osiągnięcia przez kapustę chrupkiej miękkości. Nie przerywając smażenia dodać smalec ze skwarkami, 2 łyżeczki cukru i łyżkę octu lub 2 łyżki soku cytrynowego. Mieszając odparować płyn na dość dużym ogniu (uważać żeby nie przypalić kapusty). Kapusta musi mieć wyraźny kwaśno słodki smak, w razie potrzeby doprawić cukrem lub octem, na koniec obficie popieprzyć.