Strona główna Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :)

Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :)

Kapusta « poprzedni | następny »
asiaows - autor przepisu Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :) offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 10
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :)
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 4

Jest to dodatek do wszelkich smażonych i pieczonych mięs, raczej bez sosu.Podawać na gorąco.


trudność: łatwe
czas:

Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :) - SKŁADNIKI:

  • mała główka czerwonej kapusty
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami,
  • sól, pieprz, cukier, ocet (lub sok cytrynowy)

Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :) - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę cienko poszatkować(głąb najlepiej wyciąć). Zalać w garnku wrzątkiem, zagotować, gotować 2 min, odlać wodę. Dodać oliwę, wsypać płaską łyżeczkę soli. Smażyć, często mieszając do osiągnięcia przez kapustę chrupkiej miękkości. Nie przerywając smażenia dodać smalec ze skwarkami, 2 łyżeczki cukru i łyżkę octu lub 2 łyżki soku cytrynowego. Mieszając odparować płyn na dość dużym ogniu (uważać żeby nie przypalić kapusty). Kapusta musi mieć wyraźny kwaśno słodki smak, w razie potrzeby doprawić cukrem lub octem, na koniec obficie popieprzyć.



Komentarze do Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :) (strona 1 z 1)  
Gość

adi
gość

2009-01-15 11:09
mmmm.... pyszności
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Mamapafi
gość

2009-02-14 14:40
Swietny przepis, dziekuje. Moja mama robila tez wlasnie tak kapuste czerwona, ale nie moglam odnalezc tego smaku az znalazlam ten przepis. Na koncu dodalam jeszze drobno pokrojone kwasne jablko i zrobilo sie jak w rodzinnym domu.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kapusta
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i boczkiem Tarta z kiszoną kapustą Kapusta brukselka w bułce tartej
Młoda kapustka na maśle - zasmażana Młoda kapusta zasmażana z pomidorami Mostki na kapuściano pieczarkowej pierzynie
Wiosenna tarta na rukolowym spodzie Gołąbki wiosenne z sosem pomidorowym Roladki z kapustą i parówką
Zapiekane pałki z kapustą i pieczarkami Surówka z pekinki, marchewką i pomidorem Kurczak na kwaśno rozanki
Dziś moderatorami są
Babciagramolka
Babciagramolka

Platynowy Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane