Strona główna Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :)

Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :)

Kapusta « poprzedni | następny »
asiaows - Przepis na: Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :) offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 10
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :)
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 4

Jest to dodatek do wszelkich smażonych i pieczonych mięs, raczej bez sosu.Podawać na gorąco.


trudność: łatwe
czas:

Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :) - SKŁADNIKI:

  • mała główka czerwonej kapusty
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami,
  • sól, pieprz, cukier, ocet (lub sok cytrynowy)

Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :) - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę cienko poszatkować(głąb najlepiej wyciąć). Zalać w garnku wrzątkiem, zagotować, gotować 2 min, odlać wodę. Dodać oliwę, wsypać płaską łyżeczkę soli. Smażyć, często mieszając do osiągnięcia przez kapustę chrupkiej miękkości. Nie przerywając smażenia dodać smalec ze skwarkami, 2 łyżeczki cukru i łyżkę octu lub 2 łyżki soku cytrynowego. Mieszając odparować płyn na dość dużym ogniu (uważać żeby nie przypalić kapusty). Kapusta musi mieć wyraźny kwaśno słodki smak, w razie potrzeby doprawić cukrem lub octem, na koniec obficie popieprzyć.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :) (strona 1 z 1)  
Gość

adi
gość

2009-01-15 11:09
mmmm.... pyszności
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Mamapafi
gość

2009-02-14 14:40
Swietny przepis, dziekuje. Moja mama robila tez wlasnie tak kapuste czerwona, ale nie moglam odnalezc tego smaku az znalazlam ten przepis. Na koncu dodalam jeszze drobno pokrojone kwasne jablko i zrobilo sie jak w rodzinnym domu.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kapusta
Biała kapusta z burakami Kapusta ze śmietaną Surówka z białej kapusty
Kapusta na ciepło z pieczarkami Pierogi z kapustą i pieczarkami Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z koperkiem w miodowo musztardowym sosie Pomidory nadziewane ryżem z kapustą Sałatka z kapustą, ogórkiem i papryką na zimę
Zasmażana kapusta do obiadu Młoda kapusta zasmażana z koprem Kapusta duszona z pomidorami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane