Strona główna Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :)

Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :)

Kapusta « poprzedni | następny »
asiaows offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 10
zdjęcia: 1 z 1
Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :)
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 4

Jest to dodatek do wszelkich smażonych i pieczonych mięs, raczej bez sosu.Podawać na gorąco.


trudność: łatwe
czas:

Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :) - SKŁADNIKI:

  • mała główka czerwonej kapusty
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami,
  • sól, pieprz, cukier, ocet (lub sok cytrynowy)

Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :) - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę cienko poszatkować(głąb najlepiej wyciąć). Zalać w garnku wrzątkiem, zagotować, gotować 2 min, odlać wodę. Dodać oliwę, wsypać płaską łyżeczkę soli. Smażyć, często mieszając do osiągnięcia przez kapustę chrupkiej miękkości. Nie przerywając smażenia dodać smalec ze skwarkami, 2 łyżeczki cukru i łyżkę octu lub 2 łyżki soku cytrynowego. Mieszając odparować płyn na dość dużym ogniu (uważać żeby nie przypalić kapusty). Kapusta musi mieć wyraźny kwaśno słodki smak, w razie potrzeby doprawić cukrem lub octem, na koniec obficie popieprzyć.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Czerwona kapusta na gorąco mojej mamy :) (strona 1 z 1)  
Gość

adi
gość

2009-01-15 11:09
mmmm.... pyszności
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Mamapafi
gość

2009-02-14 14:40
Swietny przepis, dziekuje. Moja mama robila tez wlasnie tak kapuste czerwona, ale nie moglam odnalezc tego smaku az znalazlam ten przepis. Na koncu dodalam jeszze drobno pokrojone kwasne jablko i zrobilo sie jak w rodzinnym domu.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kapusta
Kotleciki z kaszą kuskus i kapustą Pierogi z kapustą i grzybami Kapusta z grzybami i majerankiem
Gołąbki w panierce Schab pod jarmużową pierzynką Kapuściane rogaliki
Placki z kapusty Kapusta biała z boczniakami i koperkiem Surówka z kapusty pekińskiej Elfi
Pióra z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą Surówka jesienna z czerwonej kapusty Surówka z kapusty i marchewki z koperkiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane