marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Czerwona kapusta na ostro z czuszką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Kapustę oczyścić,opłukać,poszatkować i gotować na wolnym ogniu z 40 min.z posiekaną czuszką.Doprawić octem,solą,cukrem

Czerwona kapusta na ostro z czuszką.

Składniki:

Czerwona kapusta na ostro z czuszką.

 

  • 1 średnia główka kapusty czerwonej,
  • 2 małe lub średnie czuszki świeże,
  • 1/2 l.wody,
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego,
  • 5-6 kulek ziela angielskiego,
  • 2-3 listki laurowe,
  • sól,
  • cukier.

 

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta na ostro z czuszką.
Kapustę po usunięciu zwiędłych liści,opłukać dokładnie pod kranem z bieżącą wodą oraz poszatkować na hebelku i zsunąć do garnka.Gotować kapustę na wolnym ogniu przez 35-40 min.Dodać międzyczasie pozbawione nasion,opłukane i posiekane czuszki,przyprawy zapachowe jak ziele i listki laurowe i dalej gotować pod pokrywką,mieszając od czasu do czasu.Jak woda odparuje z kapusty,doprawić ją kilkoma łyżkami octu z jabłek domowej roboty,łyżeczką soli i cukru.Spróbować,czy kapusta osiągnęła odpowiedni smak.Przełożyć gotową kapustę na półmisek i podawać na ciepło do dań drugich.

Tagi:

kapusta