arek-1990-91

arek-1990-91

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Czerwona kapusta z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

bardzo smaczne, polecam!!!!!!!

Czerwona kapusta z jabłkami

Składniki:

Czerwona kapusta z jabłkami

 

  • 1 kg czerwonej kapusty,
  • 2 kwaskowe jabłka,
  • 5 dag smalcu wieprzowego lub gęsiego,
  • 1 mała, obrana cebula, naszpikowana 2 goździkami,
  • 1/4 l wody,
  • 1/8 l czerwonego wina,
  • 3 kostki cukru,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 łyżki borówek do mięsa.

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta z jabłkami
Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, następnie umyć i poszatkować. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki.
Roztopić w garnku smalec, włożyć jabłka, chwilę poddusić. Włożyć kapustę, obrana i naszpikowaną goździkami cebulę, wlać wino i wodę. Cukier rozpuścić na patelni i zrumienić (skarmelizować). Dodać octu i chwilę pogotować. Dodać do kapusty. Dusić pod przykryciem ok. 45 min. Pod koniec duszenia dodać borówki. Wymieszać.
Podawać do pieczeni wieprzowej, pieczonej kaczki lub gęsi albo dziczyzny.
Czas wykonania: 1 godz. 10 min.