Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Czerwone curry z kurczakiem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

kuchnia tajska to dla mnie jeszcze nieznane lądy, ale próbuję się z nią oswoić

Czerwone curry z kurczakiem  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czerwone curry z kurczakiem

 

  • 2 duże albo 3 mniejsze pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka pieprzu pomarańczowego
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 słoik sosu średnio ostre czerwone tajskie curry
  • 1 łyżka sosu sweet chili
  • niecała łyżeczka sosu rybnego
  • 1/3 papryczki chili
  • 1 szalotka
  • 1/2 niezbyt dużego kalafiora
  • 1 łyżka oleju roślinnego

 

Sposób przygotowania:

Czerwone curry z kurczakiem
filety z kurczaka opłukałam i osuszyłam dokładnie. Oprószyłam solą i pieprzem pomarańczowym, przełożyłam do pojemnika, skropiłam sokiem z pomarańczy i odstawiłam, przykrywając, do lodówki na min. 1 godzinę. Po otworzeniu słoika gotowego sosu curry spróbowałam go i stwierdziłam, że nie jest zbyt ostry więc wzięłam kawałek chili, posiekałam ją drobno razem z szalotką, podsmażyłam chwilę na głębszej patelni z olejem. Wlałam sos czerwony curry a gdy się zagotowała dołożyłam filety razem z marynatą oraz kalafiora podzielonego na nieduże różyczki. Dusiłam aż kalafior zmiękł czyli jakieś 10-15 minut na małym ogniu. Podczas duszenia kilka razy przewróciłam mięso żeby filety równo się ugotowały w sosie. Ponieważ czegoś mi brakowało w smaku dodałam jeszcze do sosu troszkę sosu rybnego i sweet chili, odrobinę dosoliłam. Podałam z ryżem krojąc filety na ukośne grube plastry.
Czerwone curry z kurczakiem
wzięłam kawałek chili, posiekałam ją drobno razem z szalotką, podsmażyłam chwilę na głębszej patelni z olejem.
Czerwone curry z kurczakiem
Wlałam sos czerwony curry a gdy się zagotowała dołożyłam filety razem z marynatą oraz kalafiora podzielonego na nieduże różyczki.
Czerwone curry z kurczakiem
Dusiłam aż kalafior zmiękł czyli jakieś 10-15 minut na małym ogniu.