plocia

plocia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Czerwone gruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne gruszki na wieczorne przyjecie dorosłych.

Czerwone gruszki

Składniki:

Czerwone gruszki

 

  • 10 twardych gruszek
  • 3 szk. czerwonego wina
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania:

Czerwone gruszki
Ładne duże gruszki obrać ze skórki, wydrążyć z nich środki i pokroić w ćwiartki. Do garnka włożyć gruszki ale nie uciskając ich, zalać winem i gotować ok 5 min na bardzo wolnym ogniu (gruszki wybrać twarde by podczas gotowania nie rozpadły się). Gruszki wyjąć delikatnie z wina, położyć na sitku do ostudzenia. Zimne gruszki przełożyć na płaski talerz. W małym garnuszku, na wolnym ogniu roztopić czekoladę z wodą. Lejącą czekoladą polać gruszki według uznania. Udekorować talerz.