Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Czerwone kluski buraczkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Śliczne różowe kluseczki buraczkowe, doskonałe na obiad dla najmłodszych.

Czerwone kluski buraczkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czerwone kluski buraczkowe

 

 

  • 2 szklanki mąki(plus-minus) oraz dodatkowo do podsypania

 

 

  • 1 malutki ugotowany buraczek

 

 

  • dodatkowo:

 

 

 

  • posiekany koperek

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Czerwone kluski buraczkowe

Ugotowanego,miękkiego buraczka zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Przestudzone ziemniaki wymieszać z mąką i jajkiem i następnie dodać startego buraczka.Wszystko wymieszać i zagnieść czystą dłonią ciasto.W większym garnku zagotować posolona wodę.Na opruszonym mąką blacie formować wałki i przecinać je na mniejsze kawałki(jak na kopytka)Wrzucać na wrzatek,gotować ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.Wyciągnąć łyżką cedzakową i polać stopionym masłem z czosnkiem i koperkiem.Smacznego:)

A co powiecie na zielone kopytka? Przepis na kolorowy gulasz z zielonymi kopytkami czeka na Was tu >>>

Czerwone kluski buraczkowe
Ziemniaki,mąkę,buraczka i jajko zagniatamy i uzyskamy różowe ciasto
Czerwone kluski buraczkowe
Z ciasta formujemy wałek który potem przecinamy na mniejsze kawałki
Czerwone kluski buraczkowe
Gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia,uważamy by nie rozgotować

Tagi:

jajko jajka