SUPERPRZEPIS

Czerwony barszcz "chomikującej" Buni

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Czerwony barszcz "chomikującej" Buni Więcej zdjęć (5)

Wypraktykowałam sobie, że zimowe zupy jarzynowe robi się najlepiej z końcówek warzyw, które nam zostały w lodówce.

Składniki:

Czerwony barszcz "chomikującej" Buni

 

  • 1 ,,porcja rosołowa" ( ok. 40-50 dag)
  • 1/2 szklanki ugotowanych tartych buraczków ( pozostały po jarzynce) lub 1 surowy utarty burak
  • 1/2 marchewki
  • kawałeczek selera ( połowa objętości marchewki)
  • kawałek pietruszki ( połowa objętości marchewki)
  • kawałek pora ( po pokrojeniu 2-3 łyżki)
  • 1/2 pomidora ( może być zamrożony pozostały z surówki)
  • 1/2 cebuli ( może być od pomidora z surówki zamrożona razem z nim)
  • 3 rzodkiewki ( mogą być lekko zwiędnięte - mrożone utarte )
  • liść kapusty białej lub pekińskiej
  • 2 ziemniaki
  • 3 łyżki groszku konserwowego ( może być zamrożony )
  • 1/2 szklanki fasoli ziarnistej w sosie pomidorowym ( może być zamrożona od innej potrawy)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 5 ziaren pieprzu ziarnistego
  • maggi w płynie
  • sól
  • pieprz mielony
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • natka pietruszki ( może być mrożona)
  • koper ( może być mrożony)
  • sok z cytryny lub ocet

 

Sposób przygotowania:

Czerwony barszcz "chomikującej" Buni
Korpus z kurczaka pozbawić skóry i tłuszczu (chciałam mieć lekką zupę - jak komuś nie przeszkadza to może zostawić). Podzielić na małe kawałki. Zalać wrzątkiem ( 1/3 szklanki) suszone grzyby. Obrać i umyć świeże warzywa. Wyjąć porcje warzyw mrożonych.



Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) - pietruszkę, seler , rzodkiewkę, ogórek ze skórką. Pokroić pomidora, cebulę , por , liść kapusty , marchew, ziemniaki. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić korpus i warzywa ( bez ziemniaków). Podsmażać chwilę mieszając drewnianą łyżką . Zalać wodą . Dorzucić ziemniaki , przyprawy ( liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty), łyżeczkę soli ( jeśli używamy surowego buraka trzeba go utrzeć i dodać w tym momencie). Gotować 45 minut.



Wyjąć kawałki ,,porcji rosołowej" i grzybki .Obrać mięso od kości. Usunąć chrząstki i zamrozić razem z grzybkami **. Dodać buraczki ( jeśli nie mieliśmy gotowanych to trzeba je dodać wcześniej razem z ziemniakami) , groszek i fasolkę **. Gotować na małym gazie 10 minut. Doprawić do smaku maggi , pieprzem mielonym, sokiem z cytryny ( lub octem).



Podawać posypany zieleniną ( natka lub koperek). Śmietankę dodawać na talerzu , lub nie ( ja wole bez śmietany).



* Czemu to się nazywa porcja rosołowa nie mam pojęcia bo rosołu jako żywo na tym ugotować się nie da, ale wywar na zupę zupełnie spokojnie



** Mięso z zupy i grzybki użyć na farsz do pierogów , krokietów lub naleśników



*** Resztę groszku i fasolki można użyć do zrobienia sałatki ( jeśli otwieraliśmy teraz nowe puszki)



**** Taka ilość zupy starczy na 4 duże porcje więc połowę zamrożę .
Czerwony barszcz "chomikującej" Buni
Utarte i pokrojone warzywa i korpus kurczaka obsmażyć na oleju
Czerwony barszcz "chomikującej" Buni
Dodać do garnka ugotowane ( lub surowe) utarte buraczki
Czerwony barszcz "chomikującej" Buni
Dołożyć fasolkę w sosie pomidorowym i groszek konserwowy
Czerwony barszcz "chomikującej" Buni
Zupę gotować ok 45 minut- doprawic do smaku