zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Czerwony barszczyk

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Barszczyk czerwony, mój ulubiony.

Czerwony barszczyk

Składniki:

Czerwony barszczyk

 

  • 1,5 kg buraków
  • kości na wywar
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 6 grzybków suszonych
  • majeranek
  • 4 ząbki czosnku
  • ocet
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • maggi

Sposób przygotowania:

Czerwony barszczyk
Z kości i warzyw gotujemy wywar. Dodajemy grzyby, liść laurowy i ziele angielskie i troszkę majeranku i jeszcze chwilę gotujemy. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte buraki wkładamy do drugiego garnka, zalewamy wodą, dodajemy ocet i zagotowujemy. Wywar przelewamy do większego garnka lub gotujemy po prostu go w ilości 1/2 objętości naczynia. Do tego wywaru przez durszlak lub sito przelewamy buraczaną wodę powstałą w wyniku zagotowania buraków. Tarte buraki są do wyrzucenia. Barszczu już nie gotujemy, dodajemy czosnek i doprawiamy do smaku solą pieprzem, cukrem, octem i maggi. w gotowanym w ten sposób barszczy nie pływają nam buraki i mamy tylko dużą ilość czystego barszczyku.

Tagi:

buraki