Czerwony Kapturek

Torty, Dla dzieci « poprzedni | następny »
PaniTereska - Przepis na: Czerwony Kapturek offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 98
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Czerwony Kapturek
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 12

Pyszny tort dla naszych milusińskich.


trudność: trudne
czas:

Czerwony Kapturek - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 3 jajka
  • 180 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 3 łyżeczki stołowe startej czekolady
  • 100 ml kompotu wiśniowego
  • Krem:
  • 250 ml śmietanki (30% tłuszczu)
  • 1 Krem do tortów czekoladowy Dr. Oetkera
  • Polewa:
  • 250 ml śmietanki (30% tłuszczu)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 Śmietan-fix Dr. Oetkera
  • Do dekoracji:
  • 1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera
  • kilka truskawek

Czerwony Kapturek - PRZYGOTOWANIE:

Sposób przygotowania: Masło, cukier puder i cukier wanilinowy utrzeć na gładką masę, dodawać po 1 jajku oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać z czekoladą i kompotem wiśniowym. Nałożyć do tortownicy o średnicy 24cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut. Piekarnik gazowy: temp. 180° C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180° C (powinien być podgrzany) Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. 250 ml śmietanki ubić na sztywno, dodawać po trochu krem czekoladowy miksując. Na dolną część ciasta nałożyć krem. Nałożyć drugą część ciasta. Do posmarowania tortu ubić śmietankę, w trakcie ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem (łyżeczkę ubitej śmietany odłożyć na nosek). Posmarować wierzch i boki tortu. Z odłożonej śmietany ukształtować nos. Polewę rozpuścić, odciąć mały rożek opakowania. Wycisnąć czekoladową grzywkę, warkocze, oczy i usta. Wykałaczką nałożyć piegi. Truskawki pokroić w plasterki. Ułożyć z nich czapeczkę i kokardki.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Czerwony Kapturek (strona 1 z 1)  
zuzi

zuzi
offline

2009-05-28 18:10
Fajna buźka.
Skomentuj
Oceń:
0
justka

justka
offline

2009-05-28 19:27
robi wrażenie!! ale wygląda na czasochłonne....
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-05-28 20:50
Jak zwykle cudo.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-05-28 21:34
Ktos tu niewatpliwie, ma zdolnosci ;)
Skomentuj
Oceń:
0
A.B.

A.B.
offline

2009-07-13 13:07
ślicznie uśmiechnięty tort,5
Skomentuj
Oceń:
0
teresa13

teresa13
offline

2009-08-17 10:20
Piękny kapturek!5!
Skomentuj
Oceń:
0
Gosia24

Gosia24
offline

2009-11-10 11:07
a z czego te piegi trzeba zrobic?
Skomentuj
Oceń:
0
PaniTereska

PaniTereska
offline

2009-11-18 12:49
Gosia24 napisał(a):

a z czego te piegi trzeba zrobic?


Pani Gosiu
Piegi najlepiej zrobić z ziarenek maku :)
Pozdrawiam i życzę smacznego Teresa
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta
offline

2012-08-12 00:19
Buźka jak żywa,5!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Truskawkowy obłoczek Bezowy tort z winnymi gruszkami Tort czekoladowy
Czekoladowo-różany tort Tort imieninowy Torcik czekoladowo-waniliowy
Tort czekoladowo-chałwowy Pijany tort bezowy Tort lalka urodzinowy
Czekoladowy torcik bezowy Malinowe mini torciki bezowe Cytrynowo- orzechowy torcik

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane