Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Czerwony sos maślany Edyty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Znakomicie pasuje do ciemnych mięs (wolowina, dziczyzna). Lecz moja rodzina lubi go też do kurczaka...

Czerwony sos maślany Edyty

Składniki:

Czerwony sos maślany Edyty

 

  • 5 szalotek
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 4/5 kostki zmrożonego masla
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Czerwony sos maślany Edyty
Szalotki oczyścić, umyć i drobno posiekać. Następnie wrzucić je do garnka, dodać 1/4 litra czerwonego wina i zagotować na silnym ogniu. Prawie calkowicie wygotować plyn. Dno garnka powinno być zaledwie wilgotne. Dodać zmrożone maslo w kawaleczkach, rozmieszać trzepaczką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.