SUPERPRZEPIS

Czeski knedel z bułką

  • 1
  • Pyza Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Czeski knedel z bułką Więcej zdjęć (5)

do gulaszu czy jakiegoś sosu nie ma chyba lepszego dodatku niż knedel

Składniki:

Czeski knedel z bułką

  • 250 ml mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 350 g mąki pszennej - wykorzystałam wrocławską
  • 2 duże kajzerki
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Czeski knedel z bułką

Bułeczki, mogą być czerstwe, pokroić w kosteczkę i wysuszyć. Można je naszykować nawet kilka dni wcześniej albo obsuszyć w piekarniku. Lekko ciepłe mleko zmieszać z cukrem, proszkiem co pieczenia, dwiema łyżkami mąki i drożdżami - rozmieszać dokładnie i odstawić na pół godziny pod przykryciem. Do rozczynu wbić jajko, sól i mąkę, dokładnie wymieszać a następnie dodać kawałki bułki razem ze wszystkimi okruchami. Po ponownym wymieszaniu odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto wyrobić ew. podsypując jeszcze mąką jeśli będzie się bardzo lepiło. Masę podzielić na 4 części i każdą uformować wałek, lekko spłaszczyć. Gotować w szerokim garnku żeby luźno pływały bo bardzo rosną - ja gotowałam po 2 na jeden raz. Gotować po 10 minut z obu stron - garnek powinien być przykryty żeby doszły w środku. Gotowe knedle odcedzić i odłożyć na chwilę na talerz żeby obeschły. Pokroić bardzo ostrym nożem albo nitką. Podawać z sosem. Knedle można mrozić i odgrzewać, ale trzeba to robić już na parze i nie wrzucać ich do wody bo nasiąkną.

Redakcja poleca: