2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Czorba po chłopsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

To jedna z ciekawszych zup węgierskich...smaczna polecam!

Czorba po chłopsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czorba po chłopsku

 

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego (szynka ,łopatka)
  • 1/2 kg wołowiny gulaszowej
  • 40 dag ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 10 dag fasoli zielonej w strąkach
  • 5 dag zielonego groszku
  • 5 dag koncentratu pomidorowego
  • 20 ml soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • sól pieprz do smaku
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kucharka
  • 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu

Sposób przygotowania:

Czorba po chłopsku
Mięso umyć ,osuszyć pokroić w dosyć grubą kostkę ,włożyć do garnka podlać olejem i poddusić mięso aż troszkę się zrumieni,następnie zalać wodą około 2,5 litra i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu dodać przyprawy ziele angielskie i liść laurowy.W trakcie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę oraz cebulę i gotować cały czas . Po 30 minutach dorzucić do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz podzielone na mniejsze kawałki strąki fasoli i groszek.Kiedy wszystkie składniki będą już ugotowane i miękkie dodać przecier pomidorowy oraz doprawić do smaku solą i pieprzem,na koniec wlać sok z cytryny pogotować jeszcze chwilkę i zupa gotowa podawać z pieczywem na gorąco. Jeśli chodzi o rodzaj mięsa to najwierniejsze oryginałowi będzie jeżeli użyjemy jagnięciny lub cielęciny .
Czorba po chłopsku
ja do zupy użyłam szynkui wieprzowej i gulaszowego wieprzowego
Czorba po chłopsku
mięso podduszamy na niewielkiej ilości oleju
Czorba po chłopsku
nastepnie do zupy dajemy pokrojone warzywa i gotujemy