kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Czosnkowa wątróbka na pierzynce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Obiad który bardzo często gościł na stole gdy byłam małą dziewczynką. Tani i łatwy do przygotowania. Polecam.

Czosnkowa wątróbka na pierzynce

Składniki:

Czosnkowa wątróbka na pierzynce

 

  • wątróbka w dowolnej ilości
  • pół główki czosnku
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz
  • maka do obtoczenia
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Czosnkowa wątróbka na pierzynce
Wątróbkę umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli ma żółć należy ja wyciąć, jest bardzo gorzka! Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej przepołowione ząbki czosnku. Wątróbkę odtoczyć w mące. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z czosnkiem na rumiano. Przewrócić na druga stronę i dodać pokrojone w piórka cebule. Najlepiej smakuje z kiszonymi ogórkami i ziemniakami.