goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Czosnkowe bułki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Są przepyszne i pachnące, polecam

Czosnkowe bułki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czosnkowe bułki

 

 

  • masełko:
  • masło 2 łyżki
  • czosnek 4 ząbki
  • natka pietruszki świeża lub suszona 2 łyżeczki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Czosnkowe bułki
Miękkie masło ucieramy z przeciśniętymi przez praskę czosnkiem i suszoną pietruszką - pietruszka może być także świeża (polecam jednak suszoną)! Mąkę, mleko, masło, sól, cukier i drożdże umieszczamy w mikserze i całość miksujemy. Wyrobione, gładkie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 1/2 godziny. Gdy ciasto podwoi swą objętość dzielimy je na 3 części i formujemy podłużne bułeczki. Układamy na blaszce i jeszcze na około 20 minut przykrywamy ściereczką. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, ostrym nożem nacinamy bułeczki wzdłuż i nakładamy przygotowane masełko. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Czosnkowe bułki
Składniki na masełko łączymy i dokładnie ucieramy
Czosnkowe bułki
W nacięcia bułeczek nakładamy masełko i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach

Tagi:

ciasto bułki