Zgobisz

Zgobisz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 209]

Czosnkowe glazurowane żeberka z grilla

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Żeberka wieprzowe aby miały wspaniały smak, powinny być lekko otłuszczone oraz powoli pieczone na grillu.

Czosnkowe glazurowane żeberka z grilla Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czosnkowe glazurowane żeberka z grilla

 

 

  • MARYNATA (1)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 4 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 2 gałązki rozmarynu (świeży / posiekać / 1 płaska łyżka)
  • 3 gałązki tymianku (świeży / posiekać / 1 płaska łyżka)
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • MARYNATA (2)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Czosnkowe glazurowane żeberka z grilla
► Żeberka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na porcje. 

► MARYNATA (1) : w naczyniu wymieszać oliwę z octem balsamicznym, czosnkiem, dodać posiekany rozmaryn, tymianek, sól i pieprz. Powstałą marynatą natrzeć żeberka, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na noc. 

► MARYNATA (2) : w drugim naczyniu wymieszać oliwę z miodem i octem balsamicznym. Żeberka jeszcze raz lekko posolić i posmarować marynatą za pomocą pędzelka z obu stron. 

► Grillować na grillu obracając i smarując marynatą z miodu, octu i oliwy.
Czosnkowe glazurowane żeberka z grilla
Żeberka jeszcze raz lekko posolić i posmarować marynatą (2) za pomocą pędzelka z obu stron.
Czosnkowe glazurowane żeberka z grilla
Żeberka umyć i pokroić na porcje - marynatą (1) natrzeć mięso - zawinąć w folię i wstawic do lodówki na noc.