VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Czosnkowe klopsiki w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Danie przygotowane wspólnie z moją 11-letnią siostrzyczką:-) Zapach czosnku i kopru czuć wszędzie. Doskonałe jako danie obiadowe jak i również same z chlebem.

Czosnkowe klopsiki w śmietanie

Składniki:

Czosnkowe klopsiki w śmietanie

 

Sposób przygotowania:

Czosnkowe klopsiki w śmietanie
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, czosnek (przeciśnięty przez praskę), bułkę tartą i koperek. Wszystko doprawić solą i pieprzem, zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Z mięsa formować małe pulpeciki. Pieczarki pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć delikatnie pulpeciki, dołożyć pieczarki. Przykryć i od czasu do czasu przekładać mięso, żeby równo się usmażyło. W miseczce rozmieszać 100 ml wody z śmietaną, dodać mąki, czosnek i koperek. Dokładnie wymieszać i wlać na patelnię. Chwilkę poddusić (często mieszać). Ułożyć na talerzu i polać powstałym sosem. Podawać z ryżem lub ziemniakami.