Pawelas1990

Pawelas1990

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Czosnkowe kulki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świetny dodatek do dań oraz pyszna przekąska dla dzieci. Kto raz spróbuje ten na pewno w nich zasmakuje. Gorąco polecam.

Czosnkowe kulki ziemniaczane Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czosnkowe kulki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Czosnkowe kulki ziemniaczane
1. Na początku trzeba ugotować ziemniaki, po ugotowaniu schładzamy je. 2. Przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich sól, pieprz, czosnek granulowany (w ramach uznania) oraz jajka i mąkę, wyrabiamy na jednolitą masę 3. Następnie musimy zwilżyć dłonie wodą i zaczynamy formowanie z naszej masy kulek. Po uformowaniu obtaczamy nasze kulki w bułce tartej. (W między czasie zaczynamy rozgrzewać olej by usmażyć je w głębokim tłuszczu) 4. Smażymy nasze kulki do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu wykładamy nasze kulki na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu i gotowe.
Czosnkowe kulki ziemniaczane
Etap 2