Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Czosnkowe mielone kotlety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne mielone kotleciki na czosnkowo. Są idealne na obiad jak i do bułki z musztardą. Można polać je ulubionym sosem.

Czosnkowe mielone kotlety Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czosnkowe mielone kotlety

 

  • 600 g mięsa mielonego z łopatki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • bułka tata
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Czosnkowe mielone kotlety
Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty czosnek i granulowany, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3 łyżki bułki tartej i mieszamy - można dołożyć bułkę tartą jeżeli będzie masa zbyt luźna. Następnie formujemy kotlety które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju złoto z dwóch stron.
Czosnkowe mielone kotlety
Etap 1 wyrabiamy masę mięsną z czosnkiem
Czosnkowe mielone kotlety
Etap 2 formujemy kotlety i obtaczamy w bułce
Czosnkowe mielone kotlety
Etap 3 przekładamy na rozgrzany olej na patelni
Czosnkowe mielone kotlety
Etap 4 smażymy kotlety na złoto z dwóch stron