berenika84

berenika84

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Czosnkowe udka z kurczaka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczone udeczka palce lizać :)

Czosnkowe udka z kurczaka

Składniki:

Czosnkowe udka z kurczaka

 

  • sześć podudzi z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 7 małych ząbków czosnku
  • torebki foliowe do pieczenia

Sposób przygotowania:

Czosnkowe udka z kurczaka
Udeczka dokładnie myjemy, następnie nacieramy przyprawą do kurczaka (ok. 1/3 opakowania powinna starczyć). Czosnek drobno siekamy.

Natarte udeczka umieszczamy w woreczku, następnie do nich wrzucamy czosnek i potrząsamy kilka razy, by się mniej więcej wymieszał (należy w woreczku zamknąć trochę powietrza).

Udeczka w woreczku układamy na płasko i nakłuwamy go kilka razy z góry. Wkładamy na blachę do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 stopni na godzinę.

Wyjmujemy i... ;)

~~~~~~~~~~~~~~~~

- zamiast w woreczku, można natarte udeczka ułożyć w brytfance lub przykrytym naczyniu żaroodpornym. Wtedy czosneczek sypiemy na górę :)
- jeśli chcemy mieć chrupką skórkę, na ostatnie 15 min pieczenia otwieramy woreczek.